Як правильно вибрати папір

Що потрібно знати при покупці паперу для принтерів

Папір для офісів і підприємств купується у великих кількостях. Як же так виходить: на одному папері все друкується чудово, і з ним немає жодних проблем. А ось інший - точно такий ж на вигляд, але у нього одні проблеми. То принтер захоплює по кілька аркушів відразу, то він постійно застряє в принтері, але найголовніше - якість друку на цьому папері набагато гірше. Давайте спробуємо розібратися і визначимося, в чому ж тут справа.

По-перше, як це не дивно, але папір буває різним. Ось, наприклад, кілька показників, орієнтуючись на які можна підібрати папір для принтера:

  • щільність паперу;
  • формат або розмір;
  • білизна паперу.

Це не всі показники, за якими можна вибирати, але зате найважливіші. Тепер, про те, що вони говорять. І на що, власне дивитися.

Щільність паперу - чим папір тонше, тим менше щільність. У так званій «газетки» щільність - 60 г / м2, а у звичайного офісного паперу вона складає 80-90 г / м2. Картон ж, на якому ще можна друкувати на середньостатистичному принтері, має щільність близько - 320г / м2.

Формат, мабуть, є найвідомішим показником, який використовується при виборі паперу. Лист розмірами 210х297 мм носить горде ім'я А4. Це найпопулярніший формат для офісного друку. Але не варто забувати, що є ще і А5 (він в 2 рази менше), і А3 (в 2 рази більше), ці формати теж користуються попитом.

Білизна паперу. Ця величина може підказати, наскільки білосніжним буде папір. Вимірюється у відсотках. Середньостатистична білизна паперу становить 65% -84%.

Але перед тим як вибирати білизну, щільність і формат, варто визначитися, який саме папір вам потрібен. Тут варіантів теж небагато:

  1. InkJet - папір для струменевих принтерів. Краще використовувати при друці на струменевому принтері, цей папір добре вбирає фарбу. Документи, надруковані на цьому папері, будуть чіткими і без розлучень.
  2. LaserJet - папір для лазерних принтерів. Природно, кращу якість друку на такому папері буде досягнуто при друці на лазерному принтері. Такий папір добре переносить вплив великими температурами, без якого просто не обійтися при лазерному друці.
  3. Фотопапір - папір для друку фотографій. Тут теж все ясно і зрозуміло. Якщо ви хочете роздрукувати якісні фотографії або картинки, то, як би ви не старалися, без фотопаперу у вас нічого не вийде.

Іноді зустрічається папір для принтера, на якому написано, що він однаково добре підходить і для друку на струйних, і на лазерних  принтерах. Таким твердженням не варто вірити сліпо, краще для початку взяти невелику партію і перевірити її якість, і тільки після перевірки замовляти великі партії.

Якщо при друці на струйнику на папері видно розводи і текст змазаний, то, швидше за все, ви використовуєте папір з маркуванням LaserJet. Але, можливо, вам попалася не зовсім якісний папір. У будь-якому випадку, якщо на іншому папері такого не спостерігалося, то таку продукцію брати не варто. Так само ознаками неякісного паперу може бути часте загарбання принтером по кілька листів, велика кількість дрібного пилу в папері (через неї доводиться набагато частіше робити ТО принтера).

Ще один важливий момент. Після придбання паперу йому потрібно дати трохи «відлежатися» в новому приміщенні. Влітку для цього необхідно близько 24 годин, а взимку - в три рази більше.

Вибираючи папір більш ретельно і скрупульозно, ви станете помічати, наскільки носії можуть вплинути на якість зроблених відбитків.